Home
       Partners van het Blote voetenpad
     degouwestek
Camping de Gouwe Stek
streek
Voor al uw uitjes
Blote voeten pad
  Gouwe Voeten
Trek je schoenen uit en kom mee
De Gouw 11
1611 BS Bovenkarspel
info@gouwevoeten.nl
06-36171778 

Open van 10.00 uur tot 18.00 uur. Na 1 september maandag en dinsdag gesloten
          logo

gouwe voeten
gouwe voeten
gouwe voeten

Het blote voeten pad

Op blote voeten lopen is niet alleen fijn maar heeft vele voordelen. Het gevoel dat je met beide benen in de klei staat, zoals men dit verwoord is een heel oud gezegde maar had te maken dat je het gevoel met de aarde had of kreeg. Aarde is een van de belangrijkste en stabielste element in onze omgeving. Door dit element te beleven, door op blote voeten te lopen geeft een meer  innerlijke rust. Door over diverse elementen te lopen worden de voeten op een natuurlijke manier gestimuleerd.

Pater Kneipp

Pater Kneipp uit Duistland die leefde rond 1800 beschreef al dat men stabieler en gezonder werd door op blote voeten te lopen en daarbij over de diverse materialen en door water heen te lopen je gezondheid kan verbeteren. In deze tegenwoordige tijd zijn er vele voet reflectorlogen die benadrukken dat alle organen zenuwbanen hebben door de voetzool. Om deze op een bepaalde manier te masseren kun je zorgen voor een betere weestand en gezondheid van de organen. Een blote voetenpad doet dit op een natuurlijke manier. Op een attractieve en educatieve manier loop je ongeveer 2 a 3 km over diverse materialen en om de voeten en spieren nog meer te oefenen ook over diverse attractieve stellages. Door daarnaast het waterelement mee te nemen worden de voeten nog meer gestimuleerd om de verschillende spieren en zenuwbanen meer en meer aan te sturen. In het pad komen diverse uitkijkposten zodat men ook het aspect lucht kan voelen. We zullen gelijktijdig proberen om alle zintuigen te prikkelen door verschillende elementen in het pad op te nemen. Je gaat als ware terug naar de basis van het leven. Meer weten over de filosofie van Pater Kneipp klik dan hier.

Agrarisch

Het blote voeten pad van ongeveer 2 a 3 km gaat lopen over het agrarische land. Er is voor gekozen om alle elementen van de agrarische sector in beeld te brengen. Hiermee een knipoog te geven naar de agrarische sector. Wat kan je doen met alle producten, waar zijn ze geschikt voor. In het pad zullen verschillende borden komen die vertellen over het product en wat er mee werd of wordt gedaan. Een stukje educatie over de materialen en planten die men tegenkomt tijdens het lopen van het pad.  Zo komt met tegen maÔs, Bloemen, tarwe, fruit, kruiden, hooiland en groenten. 

Schreeuwhuisje

In het kreupelbos staat een schreeuwhuisje. Een persoon mag in het huisje en zo hard schreeuwen als hij kan. Kinderen van deze tijd mogen niet meer schreeuwen. Terwijl het goed is om dit eens te horen of te doen. 

Windmolen

Bij de heuvel staat een windmolen. Deze windmolen gaat op een natuurvriendelijke manier zorgen dat de beek gevuld blijft met water. Vroeger kwam men in ons agrarisch landschap veel molens tegen. Ze waren beeldbepalend voor dit gebied. Nu zijn er bijna geen meer over. Om toch de verandering van de tijd te benadrukken hebben wij gekozen om het water met een molen op te pompen.

Vogelvijver.

In de vogelvijver gaan we proberen vele soorten vogels te lokken vooral de meer beschermde soorten. Het gebied zal daarom in de toekomst gedeeltelijk verwilderen. Op deze manier kunnen vogels schuilen en krijg je verschillende insecten en amfibieŽn die belangrijk zijn voor de vegetatie en leefklimaat voor de diverse vogels en amfibieŽn. In dit gebied zullen ook bijenkorven komen. Je kun de vogelvijver aanschouwen van af de brug of door de schutting te gluren vlak boven het water niveau. Het zijn 2 verschillende ooghoeken zodat je steeds een andere beleving krijgt.

Kruidentuin

Naast de vijver komt een grote kruidentuin die als u er langsloopt zuilen geuren. Op donderdag zal elles aanwezig zijn om u de werking van de verschillende kruiden uit te leggen en u vragen beantwoorden. De kruiden zijn heel belangrijk voor de  vele insecten die wij hopen aan te trekken. U kunt denken aan libellen, bijen, wilde bijen, vlinders enz.

Wilgenbos. 

In het wilgenbos Komt een soort meditatie plek. Wilgen werden vroeger voor van alles gebruik maar aan d wilg worden vele magische krachten aan toe geschreven. In een wilgenbos komen heksen en geesten voor geloofden men vroeger. wie weet komen deze straks ook in het wilgenbos. Om de goede krachten over u als bezoeker uit te stralen is er een liefdeslaantje waar u uw geest kan verrijken. 

 
De inspiratie voor de aankleding komt uit het boek Leven van het land. Niets verspillen en gezond blijven. Van John Seymour.

Het is een uitdaging voor iedereen om met de elementen van water lucht, vuur en aarde in aanraking te komen. Daarnaast de zintuigen die je prikkel van voelen, proeven, ruiken, horen, zien.

 

Kneipp
voet